Glosar termeni tehnici
16 :9 conversion
Filmele inregistrate cu o camera care foloseste o tehnologie speciala (anamorf), comprima latimea imaginii ; pentru a reda formatul real, proiectorul face conversia la 16 :9.

Active Matrix LCD (matrice activa LCD)
Tehnologie LCD unde fiecare pixel este controlat activ de o dioda sau un transistor, - rezulta culoare si contrast mai bune decat in cazul matricei pasive LCD. (Vezi si LCD si Passive Matrix LCD).

ANSI
American National Standards Institute.

ANSI Lumeni
Masoara luminozitatea proiectoarelor. O suprafata de 1m2 este impartita in 9 suprafete egale; media aritmetica a intensitatii luminii in centrul fiecarei suprafete reprezinta valoarea Lumeni ANSI.

Aspect Ratio
Raportul dintre laturile imaginii proiectate (monitor, proiectie LCD, OHP sau slide), ex. 4:3, 16:9.

Composite Video
Semnal video care combina toate culorile intr-o singura linie de intrare.

Contrast Ratio
Raportul dintre cea mai intunecata si cea mai luminoasa imagine pe care le poate reproduce un display.

Digital Zoom
Utilizatorul videoproiectorului poate mari electronic o suprafata selectata a imaginii proiectate.

DLP (Digital Light Processing)
Tehnologie Texas Instruments bazata pe un dispozitiv digital cu micro-oglinzi (de marimea 1/1000 din firul de par uman), avand ca rezultat proiectia extrem de luminoasa a imaginilor.

DVI (Digital Versatile Interface)
Standard de transfer digital a datelor de la computer la monitor, ecran cu plasma, proiector, etc.

Electronic Scaling
Daca un videoproiector recunoaste un semnal provenit de la computer care nu corespunde cu definitia originala a proiectorului, acest semnal este convertit, in scopul de a obtine o imagine de calitate si dimensiuni optime.

Electronic Keystone Correction

Corectia digitala a erorii de trapez (Keystone) prin comprimarea pixelilor.

Fresnel Lens
O lentila plata alcatuita dintr-o serie de caneluri foarte fine, care controleaza refractia luminii. De obicei, parte integranta a suprafetei de lucru a retroproiectorului.

HD Lens

Termen folosit in retroproiectie; HD = High Definition. Aceste lentile sunt special laminate pentru a mari intensitatea luminii.

HDTV (High Definition TeleVision)
Aceasta tehnologie se foloseste pentru transmiterea imaginilor TV de inalta calitate (1000 - 1200 linii TV).

High/Low Intensity Switch
Schimba intensitatea luminii la retroproiectoare. La setarea LOW intensitatea luminii scade cu 10% si dubleaza durata de viata a lampii. Setarea HIGH se foloseste pentru ecranele LCD.

Hz (Hertz)
Unitate de masura folosita pentru a exprima frecventa unui semnal electric (sau eveniment) = cicluri pe secunda. KHz (KiloHertz) = 1,000 cicluri pe secunda si MHz (MegaHertz) 1 milion cicluri pe secunda.

Intelligent Scaling
Asa numita redimensionare inteligenta. Proiectorul recalculeaza marimea imaginii atunci cand definitia semnalului provenit din placa grafica a calculatorului nu corespunde cu cea a videoproiectorului. Noua imagine este calculata in asa fel incat sa se mentina o calitate optima a imaginii.

Interlaced
Scanarea din doua in doua linii in timpul refresh-ului vertical total al ecranului.

IR (Infra-Red)
Tip de transmisie fara fir prin unde infra-rosii, folosita si la dispozitive de telecomanda

Keystoning
Distorsiunea imaginii cauzata de non-perpendicularitatea proiectorului fata de ecran, imaginea avand forma unui trapez cu baza mare in jos sau in sus (atunci cand proiectorul se afla mai sus, respectiv mai jos de axa perpendiculara pe ecran).

Lamp Changer
Un mecanism de rotatie a lampilor care adduce rapid si usor in pozitia operationala lampa secundara, in cazul in care cea principala nu mai este functionala.

LCD (Liquid Crystal Display)
Un ecran din sticla care controleaza electronic lumina care trece prin el. (Vezi si Active Matrix LCD si Passive Matrix LCD).

Long Throw Lens

Lentile care permit unui proiector sa micsoreze imaginea mai mult decat ii permit lentilele standard la aceeasi distanta fata de ecran.

Lumen
Unitate de iluminare a unei suprafete. Un lumen este egal cu puterea luminii emise de o lumanare pe fiecare square foot al suprafetei unei sfere cu raza de one foot. (Vezi si ANSI Lumens).

Motor Zoom
Zoom motorizat. Marirea si micsorarea imaginii folosind doar telecomanda. Aceasta elimina reglajul manual al lentilelor.

Multistandard

Compatibilitate cu mai multe standarde video.

Non-Interlaced
Scanarea fiecarei linii in timpul refresh-ului vertical total al ecranului.

NTSC (National Television Standards Committee)

Standard folosit in transmisii color de televiziune sau la semnalul altor echipamente video pentru codarea si decodarea culorilor, in SUA. Aparut in 1953. 525 linii/60 Hz.

Optical Keystone Correction
Corectia optica a erorii de trapez (Keystone) prin modificarea axei proiectorului sau a inclinatiei ecranului, pana cand acestea devin perpendiculare.

Open Head

Cap de proiectie in care oglinda si lentilele nu sunt inchise. Imaginea se ridica pe ecran prin inclinarea oglinzii.

OSD (On-Screen Display)

Functie de afisare a parametrilor videoproiectorului (sau monitorului) pe ecranul acesuia, in timpul modificarii acestora. Denumita si « menu control ».

Palette

Numar de culori folosit pentru a crea o imagine.

PAL (Phase Alternate Line)
Standard de televiziune color aparut in Europa de Vest si folosit in mai multe tari europene sau ne-europene. 625 linii/50Hz.

Passive Matrix
O forma mai veche a tehnologiei ecranelor cu cristale lichide care controleaza procesarea pixelilor pentru intreaga suprafata a ecranului (fata de procesarea individuala a pixelilor, ca la matricea activa LCD), cu culori, contrast si viteza reduse.

Pixel
Abreviere pentru "picture element". Cel mai mic element al imaginii, consta intr-un singur punct sau un grup de trei puncte (rosu, verde si albastru).

Polysilicon LCD

Cea mai des folosita tehnologie LCD, combina trei straturi LCD (rosu, verde si albastru), pentru o calitate mai buna a culorii si o rata de contrast mai ridicata.

Post Cool Thermostat

Un termostat care permite ventilatorului sa continue sa functioneze si dupa ce lampa a fost oprita, pentru a reduce temperatura proiectorului.

Power Focus

Focalizarea automata folosind telecomanda. Aceasta elimina reglajul manual al lentilelor.

Rear Projection
Proiectie din spatele ecranului.

Reflective-Type Projector (retroproiector de tip reflexiv)

Retroproiector cu sursa de lumina situata in capul de proiectie. Lumina este transmisa in jos, catre suprafata de lucru, de unde este reflectata catre lentilele Fresnel lens (situate tot in capul de proiectie), iar de aici catre ecran. De obicei sistemul este folosit la modelele portabile.

Refresh Rate
Indica de cate ori imaginea este "pictata" pe ecran intr-o secunda, exprimata in Hz.

Resolution
Numarul de puncte sau pixeli pe care un ecran le poate reproduce intr-un anumit spatiu. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat ecranul poate reproduce mai multe detalii ale imaginii.

RGB (Red, Green, Blue)

Red-Green-Blue (rosu, verde si albastru) - curorile primare componente ale sistemul video color.

RS 232
Interfata pentru transmisii seriale de date. La videoproiectoare este folosit pentru controlul mouse-ului. (Vezi si Serial Port)

S-VHS
Standard video de inalta calitate. Separa semnalele de luminozitate si cele culoare.

SECAM
Sequential Couleur Avec Memorie. Standard de televiziune folosit in Franta. 625 linii/50Hz.

Serial Port
Interfata care leaga computerul de alte computere sau periferice. Cunoscut si ca RS-232C.

Short Throw Lens
Lentile care permit unui proiector sa mareasca imaginea mai mult decat ii permit lentilele standard, la aceeasi distanta fata de ecran. Utilizatorul poate proiecta imagini de dimensiuni mari la distante mici fata de ecran.

Singlet Lens
O lentila de proiectie cu un singur element.


SVGA (Super Video Graphics Array)
Se refera la o imagine cu o rezolutie de 800 x 600 pixeli.

S-Video (S-VHS)
Semnal video care separa semnalele de luminozitate (Y) si de culoare (C).

TFT (Thin Film Transistor)
Tehnologie LCD cu matrice activa, folosita la ecrane cu cristale lichide sau monitoare CRT. Plaseaza controlerul ecranului direct pe suprafata de sticla, obtinandu-se astfel o calitate mai buna a imaginii.

Transmissive-Type Projector (retroproiector de tip transmisiv)
Retroproiector cu sursa de lumina situata sub suprafata de lucru. Lumina este transmisa prin folia transparenta la capul de proiectie si apoi pe ecran.

Triplet Lens
Lentila de proiectie formata dintr-un ansamblu de 3 elemente.

UHB / UHP
UHB este abrevierea pentru Ultra High Brightness, iar UHP pentru Ultra High Pressure. Tip de lampa foarte puternica folosita la videoproiectoare, avand un consum redus de energie.

VESA (Video Electronics Standards Association)
Grup de organizatii non-profit care dezvolta si imbunatatesc standardele grafice.

VESA Standard
Set de specificatii agreeat de organizatia VESA, cu referire la rezolutie si rata de refresh verticala.

VGA (Video Graphics Array)
Se refera la o imagine cu o rezolutie de 640 x 480 pixeli.

VirtualMouse Remote Control
Telecomanda cu mouse virtual, care ofera functionalitatea unui mouse compatibil PC.

Wide Angle Lens

Lentile care proiecteaza o imagine pe ecran la o distanta mai mica fata de acesta decat o pot face lentilele standard. De obicei, au distanta focala de 11.5" (293 mm) sau mai mica.

XGA (Extended Graphics Adapter)
Se refera la o imagine cu o rezolutie de 1024 x 768 pixeli.

Y-Cable

Cablu RGB cu bifurcatie, care poate transmite semnalul de date in acelasi timp la un monitor si la un ecran LCD.

 
   
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Best viewed with IE 5.5+ @1024x764x16bit
Copyright ©2003 3G International srl